Educatie

Al vele jaren zijn gastdocenten van Vereniging Mondiaal Beleid onder de naam Onderwijsgroep Mondiale Educatie actief met het verzorgen van gastlessen binnen het onderwijs in de gemeente Sittard-Geleen. Bewustwording over en betrokkenheid bij mondiale thema’s zijn voorwaarden om hier op jonge leeftijd draagvlak voor te creëren. Educatie is een belangrijk is een belangrijk element om deze betrokkenheid te vergroten. Dit is wat de onderwijsmedewerkers proberen te stimuleren in de lessen die zij verzorgen. De gastlessen worden zowel in het basis- als in het voortgezet onderwijs gegeven.

Wijs om de Wereld

In Wijs om de Wereld, de onderwijsbrochure van VMB, treft u een overzicht aan van de gastlessen die door onze gastdocenten gegeven worden. Ieder jaar vernieuwen wij ons gastlesaanbod. In de meest recente Wijs om de Wereld treft u ons huidige aanbod aan.

U kunt zich direct inschrijven via ons digitale inschrijfformulier 

pdfFairtrade project 2018

Thema's gastlessen

Er worden gastlessen aangeboden over de volgende thema’s: eerlijke handel, mensenrechten/kinderrechten, kinderarbeid, water, slavernij, landenlessen en wereldburgerschap. Deze gastlessen duren allemaal één tot anderhalf uur. Daarnaast geven de gastdocenten van VMB lessen over duurzame ontwikkeling genaamd ‘Sarah’s Wereld’. Deze duurt één lesdag. In samenwerking met diverse partners organiseert VMB ook educatieve projecten die aansluiten bij de actualiteit. 

Onderwijsprojecten

Binnen een aantal van de gastlessen bieden wij op bepaalde momenten in het jaar iets extra’s aan in de vorm van een apart project. Hier werven wij in de periode voorafgaande aan dit project speciaal voor. In het begin van het schooljaar vindt de landelijke Fairtrade Week plaats. In samenwerking met de Fairtrade Werkgroep Sittard-Geleen organiseert VMB in deze periode een educatief project rondom dit thema. Niet veel later in het schooljaar organiseren wij, in samenwerking met Amnesty International, gastlessen over het thema Mensenrechten. Dit sluit aan bij de dag van de Rechten van het Kind op 20 november en de Internationale dag van de Rechten van de Mens op 10 december. In het vroege voorjaar, aansluitend bij Wereldwaterdag op 22 maart, organiseert VMB in samenwerking met CNME de Rollen in Sittard-Geleen het landelijke project Wandelen voor Water, waarbij leerlingen onder andere de fysieke uitdaging van een wandeling van 6 kilometer met 6 kg bepakking aangaan.In samenwerking met een aantal lokale 4 en 5 mei comités geeft VMB de gastles Vier en Vijf Mei in de aanloop naar deze data. Hierbij wordt ingegaan op de oorzaken en de gevolgen van de 2e wereldoorlog en wordt een link gelegd naar het heden. Als afsluiting van het schooljaar kunt u de gastles Feest, door alle culturen en religies heen, boeken. Een inhoudelijke én feestelijke afsluiting van het schooljaar.  

Op maat

Gastdocenten van VMB kunnen ook gastlessen op maat voor u maken en samen met u de invulling van een wereldweek vormgeven. Schroom niet om uw vraag aan VMB voor te leggen.

De gastdocenten ontvangen een vergoeding via VMB, de gastles is voor uw school derhalve kosteloos.

U kunt de onderwijsgroep bereiken via het e-mailadres: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

logo-Sittard-GeleenDe activiteiten van Vereniging Mondiaal Beleid worden mede mogelijk gemaakt dankzij een bijdrage van de gemeente Sittard-Geleen.

U bevindt zich hier: Home Educatie

Copyright © 2012 Vereniging Mondiaal Beleid || Designed by TLWebdesign.nl